Martha Stewart'ta bu tarifi görünce bu yüzden kesin denemem gerektiğini biliyordum. Çünkü brokoli ve makarna Ayşe İkbal'in en sevdiği iki yiyecek. Bir de bunlara ek benim sevdiğim közlenmiş biberler eklenince her ikimizin de sevdiği bir tarif bulmuş olduk.
Malzemeler:
1 kg brokoli
3 diş sarımsak, kabuğu soyulmadan ikiye bölünmüş
2 yemek kaşığı zeytinyağı
taze çekilmiş tuz ve karabiber
yarım paket (250gr) kalem makarna
1-2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
250gr közlenmiş kırmızı biber, doğranmış
2-3 yemek kaşığı siyah zeytin, isteğe göre çekirdekleri çıkarılmış
yarım su bardağı irice dövülmüş ceviz içi
Hazırlanması:
Fırını 230C'ye getirin. Brokoliyi saplarına ayırmadan önce diperinden bir santim kesin. Saplarını bıçakla hafifçe soyup çaprazlamasına kesin. Çiçeklerine ayırın. Bir veya 2 fırın tepsisine alıp sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırın. Tek sıra halinde yayıp fırında -arada çevirerek- 15-20 dakika közleyin.
Bu arada makarnayı tuzlu suda haşlayın. Suyundan 3 yemek kaşığı ayırıp kalanı süzüp soğuk sudan geçirin.
Sarımsakların kabuklarını soyup havanda dövün. Limon suyunu ve kalan zeytinyağını ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edin. Hazırladığınız sosu makarnanın üzerine dökün. Brokolileri, kırmızı biberleri ve cevizleri ilave edin. Eğer gerekirse ayırdığınız haşlaama suyundan biraz ekleyin. Oda sıcaklığında veya soğuk servis yapın.