Yaz Salatası
Dün akşam yemeği için çabuk yapabileceğim bir tarif ararken epicurious sitesindeki bu salataya rastladım. Salatanın aslında konserve közlenmiş biberler ve yine konserve enginar kullanılıyordu ama dolapta annemin bir önceki gün közlediği biberler olunca ben onlarla yaptım. Enginarları da tazelerini pişirerek kullandım. Enginarın mevsimi geçmek üzere (teyzelerin tabiriyle "kılçıklanmaya başlıyorlar"), hazır tezgahlardan kalkmadan salatayı tazesi ile denemenizi öneririm.
Yaz Salatası:
Tarifte kullanılan kırmızı soğanlar henüz burada çıkmadığı için kullanmadım, biberlik turşuyu da eklemedim ama onlarla muhtemelen daha da güzel oluyordur.
Malzemeler:
Sosu için:
• 3 yemek kaşığı sirke
• 1 küçük diş sarımsak, dövülmüş
• yarım tatlı kaşığı toz şeker
• yarım tatlı kaşığı tuz
• sekizde bir tatlı kaşığı karabiber
• 6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Salata için:
• 2 su bardağı su
• 3 yemek kaşığı sirke
• 2 yemek kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 orta boy kırmızı soğan, piyazlık doğranmış
• 2 küçük marul, minik minik doğranmış (ben 1 tane kullandım)
• 1 su bardağı maydanoz
• 1 kavanoz (240gr) konserve közlenmiş kırmızı biber, suyu süzülmüş ve uzunlamasına doğranmış
• 2 kavanoz (180gr) marine enginar veya 4 adet enginar, doğranmış
• 1 su bardağı zeytin
• 1 su bardağı biber turşusu
• 250gr kiraz domates, ikiye bölünmüş
Hazırlanması:
1. Sos malzemelerini bir kaseye alıp çırpın ve bir kenara kaldırın.
2. Taze enginar kullanıyorsanız bir tencereye su ve bir limonun suyunu koyun. Kaynayınca enginarları ilave edip yumuşayana kadar pişirin. Pişince suyunu süzüp ılıtarak doğrayın.
3. Salata için su, sirke, şeker ve tuzu bir tavaya alıp kaynatın. Kaynayınca soğanları ilave edip 3 dakika pişirin. Piştikten sonra suyunu süzüp soğumaya bırakın.
4. Geniş bir salata tabağına sırayla marulu, maydanozu, kırmızı biberleri, enginarları, zeytini, turşuyu, domatesleri ve soğanları üzerine yayın.
5. Sosu tekrar çırpıp salatanın üzerine gezdirin.