Ay Çöreği
Pazartesi, 02 Şubat 2009 19:19
Ay Çöreğini küçüklüğümden beri çok severim. Hatta bağımlısıyım. Ancak pastanelerde nasıl hazırlandığını duyduğumda biraz soğumuştum dersem yalan olmaz. Çünkü (Orta dereceli) pastanelerde kalan bayatlamış kurabiyeleri ufalayarak iç harcını yapıyorlarmış (buda içinde neden susam olduğunu açıklıyordur herhalde).
Bu yüzden artık dışarıdan hiç ay çöreği almıyorum. Geçen sene Oktay Ustanın programından aldığım ay çöreğinin tarifini bulunca da hemen yapmaya karar verdim. Oktay Usta iç harcı olarak kek parçalarını kullanmıştı. Siz de isterseniz hazır olarak satılan baton keklerden alıp ufalayarak yapabilirsiniz. Ama ben oğlum için daha da sağlıklı olsun diyerek kekimi kendim yaptım. Sizin de eğer vaktiniz var ise sizde böyle yapabilirsiniz. Yoksa hazır kekte kullanabilirsiniz.
Ben çok severek yaptığım için bana hiç yorucu gelmedi. Lezzeti zaten süper oldu. Oktay Ustaya teşekkürler.
Herkese tavsiye ederim.
Afiyet olsun.
(yarışmaya sayılı günler kaldı)
AY ÇÖREĞİ
Malzeme
1 adet yumurta akı, 125 gr oda ısısında yumuşamış margarin veya tereyağı, ½ paket yaş maya, 1 çay bardağı toz şeker, 1 su bardağı ılık süt, yeteri kadar ılık su (yaklaşık ½ çay bardağı ), 4 su bardağı un, 1 çay kaşığı mahlep, üzeri için 1 adet yumurta sarısı ve 1 çay bardağı çekilmiş fındık
İçi için
3 adet yumurta, 3 kahve fincanı un, 3 kahve fincanı toz şeker, ½ paket kabartma tozu, 1 paket şekerli vanilin
2 çorba kaşığı kakao, yeteri kadar süt, 1 su bardağı kuru üzüm, ½ su bardağı çekilmiş fındık, 1 çay kaşığı tarçın
Yapılışı
4 su bardağı unu derin bir kabın içine boşaltın. Üzerine toz şekeri, mahlep döküp karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açtıktan sonra sütü ve mayayı eklyin. Parmak uçlarınızla mayayı sütün içinde (içine un almadan) eritin. Ardından yumurta akını ve margarini ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Süt yeterli gelmez ise az az su ilavesi yapın. Yoğurma işlemi bittikten sonra üzerini nemli bir bez ile örterek ılık bir ortamda yaklaşık 1-1.5 saat dinlendirin. Diğer yanda kek için yumurta ve toz şekeri şeker eriyene kadar iyice çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. Dikdörtgen bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Üzerine kekinizin harcını dökün. Önceden ısınmamış fırında 150-160 derecede yaklaşık 15-20 dk pişirin. Piştikten sonra kekinizi soğutun. Ardından derin bir kasenin içinde kekinizi iyice ufalayın. Üzerine üzüm, tarçın ve fındığı ekleyip karıştırın. Üzerine sütü yavaş yavaş ekleyin. Elinizle şekil verecek hale gelene kadar sütü ekleyin. Fazla ekleyip te sulu bir harç yapmamaya özen gösterin. Dinlenen hamurundan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle yaklaşık 15 cm büyüklüğünde 7-8 cm eninde bir dikdörtgen yapın. İç harcınızdan cevizden az büyük parça koparın. Dikdörtgen şeklinde hamurunuzun şekline uygun olarak uzun rulo şeklinde koyup kalın bir rulo yapıp ay şeklini verin. Kalan hamurunuza aynı işlemi uygulayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fındık serpin. 20-25 dk dinlendirin. Önceden ısınmış fırında 20-25 dk pişirin.
TİJENDEN NOT: Bazen bardakların büyüklük ölçüsü yüzünde tarif tam tutmayabiliyor. Sizde böyle bir problem olursa hamur kulak memesi yumuşaklığında olana kadar un veya duruma göre su ilavesi yapın. Hamura dikdörtgen şeklini elinizle veremediyseniz merdane ile de yapabilirsiniz