Yalancı Beyti
Salı, 10 Şubat 2009 21:32
Hafta sonu gelen misafirlerime kırmızı eti çok sevdikleri için kebap yemeği hazırlamak istedim. Oldukça kolay olan ve görünümü çok şık olan yalancı beytiye karar verdim. Yalancı diyorum; Çünkü gerçek olması için barbeküde hazırlayıp ince lavaşa sararak servis yapmak gerekir.
Barbeküm olmadığı için bende fırında pişirme usulünü seçtim. Çok güzel oldu. Özellikle üzerindeki domates sos çok yakışıyor. Et tam bir kebap lezzetindeydi. Siz eğer daha hafif bir et isterseniz o zaman kasabınızdan köftelik kıyma isteyin. Çünkü kebaplık kıyma biraz daha yağlı ve kuzu kıyma oranı yüksek oluyor. O zaman yufkalı köfte hazırlamış olursunuz. Yanına hazırlayacağınız mezelerle tam bir misafir Menüsü oluyor.
Herkese tavsiye ederim.
Şimdiden afiyet olsun.
(fotoğrafı daha güzel çekmek isterdim ama misafirlerim aç olarak beni bekledikleri için biraz acele etmek zorunda kaldım)
YALANCI BEYTİ
Malzeme
1 kg kebaplık kıyma (dana-kuzu), 2 adet rendelenmiş soğan, 4-5 diş ince kıyılmış sarımsak, 1 tatlı kaşığı domates salçası veya biber salçası ( sulu olmasın), 3 çorba kaşığı galeta unu, tuz, karabiber, pul biber, kimyon, 3 adet yufka, 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
sosu için; 1 çorba kaşığı tereyağı, 1 kutu domates püresi (200 ml), tuz, karabiber
Yapılışı
Beyti için Kıyma, soğan, sarımsak, salça,galeta unu ve baharatları ekleyip iyice yoğurun. Buzdolabına kaldırıp 30-45 dk kadar dinlendirin. Daha sonra çok kalın olmayan rulolar hazırlayıp yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında 20-25dk pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarıp ilk sıcaklığının gitmesini sağlayın. Yufkanın yarısına tereyağı sürüp ikiye katlayın. Yufkanın uzun tarafına etinizi koyun. Ben iki tane rulo köfteyi yan yana koyabildim. Daha sonra yaprak sarar gibi köftenizi sarın. Üzerine hafif tereyağı sürün. Kalan yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Tekrar önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Bu arada sosu pişirin. Pişen beytinizi dilimleyerek servis tabağına alıp üzerine sosu gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
TİJENDEN NOT: Kebabınızı rulo olarak hazırlarken çok kalın hazırlamamaya özen gösterin. Yoksa ön pişirme süresini uzatmanız gerekir. Eti alırken de kasabınıza kebap için istediğinizi söyleyin. Eti ona göre hazırlayacaklar. Bu tarifi var ise barbeküde hazırlayın. Daha da güzel olur. Barbeküde hazırlarsanız galeta ununa ihtiyacınız olmayacaktır.