Kalburabastı
Malzemeler:
2 su bardağı un
1/2 su bardağından soda
1 çay bardağından biraz fazla mısırözü yağı
3-4 yemek kaşığı ince kıyılmış ceviziçi
kalbur veya rende
Şerbeti için:
1 su bardağı+2 yemek kaşığı tozşeker
1+1/3 su bardağı su
2 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Şekeri ve suyu 10 dakika kadar kaynatıp limon suyunu sıkın.
Bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın.
Unu bir kaba eleyin. Sodayı ve sıvıyağı ekleyip yumuşak bir hamur hazırlayın. Gerekirse daha fazla un ilave edebilirsiniz.
Biraz yoğurduktan sonra cevizden büyük parçalara ayırın.
Kevgir veya rendenin kalın yerinde, üzerinde bastırarak hamuru açın ve içine biraz ceviziçi koyun.
Tekrar rulo sararak kapatın ve kalbur izlerine zarar vermeden birleşme yeri alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye alın.
Bütün hamurları bitirdikten sonra ısıtılmış 180C dereceli fırında kızarana kadar pişirin.
Soğuk şerbeti döküp tepsiyi başka bir tepsiyle kapatıp çektirdikten sonra servis yapın.