her sakallıyı deden mi sandın? sözünü kompozisyon şeklinde açıklayınız.
Sakal erkeklerin çenesinde çıkan bir tüy çeşidimizdir.Çok uzayınca bıçakla keserler.Çünkü çok uzarsa saç gibi olur.O zaman da toka takmak gerekir.Erkekler toka takmazlar.Toka takarlarsa kız olurlar.O zaman da sakalları çıkmaz.Dedelerin saklı olur.Zate sakallı,ponponlu takke takan,ceketinin içine yelek giyen,cebinde torunlarına sakız taşıyan,bastonu olan,camiye giden,bi de maaş kuyruğuna giren,dönerken de bana dondurma alan yaşlı erkeklere "dede" denir.Dedeleri sevmeliyiz.Ama severken ağlatmamalıyız.Benim dedem azcıkın seveyim hemencecik ağlar.Sonra "Ağlama dede." derim sakalını severim.Sonra hemencecik susar.Dedelerin sakalı olmalıdır.Yoksa dede olmazlar.Dede olmazlarsa torunları olmaz.o zaman da onlara kimse dede demez.Bayramlarda kime ellerini öpmez.Öpmezsek,saygılı olamayız.Saygılı olmazasak terbiyesiz oluruzz.O zaman da anne babamızın tepesi kızabilir.tepesi kızınca tokat çakabilir.çakınca da ağlarız.o yüzden dedelerin sakalı olmalıdır.Ben bir gü bir yaşlı erkek görmüştüm.Ama saalı yoktu.Bu erkeğe ne diyecepğimi şaşırdım.Amca desem genç değil.Böyle yüzü kırışmış bastonlu felan.yeleği bile vardı.Ama sakalı yoktu.E ben şi,mdi buna ne diyeyim?teyze mi diyeyim?Teyze değildi ki başörtüsü yoktu çünkü.?Hişş yaşlı erkek mi diyeyim?o zaman da ayıp olur.Yaşlı erkeğe de yazık.kalbi kaNAR ÜZÜLÜR Günaha gireriz.
devamı sonra...