MAKİNESİZ EV EKMEĞİ
Ekmek yapma makinesi olmayanlar için de ekmek yapma imkanı var :))Oldukça da güzel oldu.Ben kolay bayatlamaması için un olarak yarı yarıya patates unu kullandım.Daha küçük parçalarda yaparak sandöviç için de kullanabilirsiniz.
MALZEMELER:
1 paket instant maya
1 tatlı kaşıgı tozşeker
1.5 subardağı ılık süt(yumuşak ve lezzetli olması için süt kullandım.İsterseniz su da kullanabilirsiniz.)
4 subardağı un(2 subardağı normal un 2 subardağı atates unu kullandım)
2 tatlıkaşı silme tuz
yarım çay bardağı sıvıyağ
YAPILIŞI:
Derin bir kaba un,tuz,şeker,maya ,yağ ve sütü koy bir hamur yap.Hamurun ele yapışmaması lazım.Elinize yapışmayanakadar un ilave edip yoğrun.Hamurun üzerini kapatarak sıcak bir yerde(kalorifer peteği üzerine koydum ben) 30-40 dk mayalandırın.Kabaran hamuru toparlayın ve unlanmış tezgahta toparlanan kadar tekrar yoğurun.Hamru istediğiniz büyüklükte parçalara ayırın.Normal büyüklükte bir ekmek istiyorsanız 2 ye bölün ve 2 parçaya da top şekli verin.Üzerlerini kapatarak 15 dk daha bekletin.
Hamurun her iki parçasına da iser yuvarlak isterseniz oval ekmek şekli verin ve unlanmış tepsiye koyun ve üzerini biraz unlayın ve tepside yarım saat daha bekletin.Bıçakla hamrunuzun üzerine çizikler atın.Önceden ısıtılmış 230 derce fırında pişirin.Fırının en altına ısıya dayalı bir kap içinde 1 subaradğı su koyun ki ekmekler kurumadan pişebilsin.Yaklaşık 35-40dkda pişiyor..Fırından çıktıgında taş gibi sert olan ekmelerinizi soğuyunca poşetleyin yumuşacık oldugunu göreceksiniz.